HÁTBEÁLLÍTÁS

Az itt leírtak tanácsok, amelyekkel segíteni szeretnénk és nem használati utasítások: Másképp is lehet csinálni!

A hordrendszert a hátadon és (egy kicsit) megpakolva a legegyszerûbb beállítani! Légy türelmes, a hevederek állítása néha többféle hatással jár. Végleges és legjobb beállítás nincs! Nagy terhet cipelve a legjobb zsák is kényelmetlenné válik.

Az ALTO alapvetõen kétféle háttípust alkalmaz. A "fix hát"-on a lapockapárnák rögzítve vannak a háthoz, a "csúszó hát"-on viszont alu rudakon csúszik a lapockapárnázás.

A beállítás elõkészítéseként engedj a hevedereken, majd vedd fel a zsákot! Húzd meg alaposan a derékhevedert, közben tartsd a zsákot úgy, hogy a derékpánt oldalt támaszkodjon a csípõcsontodra! Ekkor, ha eléggé kiengedted a vállpánton lévõ hevedereket, a teljes súlyt a derekad viseli.

Testmagassághoz igazítás

Húzd meg a vállpántok hosszát állító hevedereket annyira, hogy a vállpántok átvegyék a súly egy részét, de ne szorítsanak túlságosan! Fix hát esetén készen is vagy. Ha csúszó hátas a zsákod ügyelj arra is, hogy a lapockapárna jó helyre kerüljön, a lapockáidra vagy egy picit föléjük. Ha a párna mélyen van, engedj a hátmagasság-állító hevedereken és húzd meg ugyanannyival a vállpántok hosszát állító hevedereket! Ha pedig túl magasra került, akkor állítsd hosszabbra a vállpántokat, a lapockapárnát pedig húzd lejjebb.

Stabilizálás, a súlypont közelítése a háthoz

Bármilyen hátú is a zsákod, ez a második lépés. A vállpántok tetején lévõ és a derékpánt-stabilizáló hevederekkel húzd magadra a zsákot! Nincs objektív mérce, teljesen egyedi és hangulat-függõ, hogy mennyire szorítod rá a hátadra a zsákot. Véleményünk szerint felesleges keresztre feszítened magad és jó, ha a fejedet is hátra tudod hajtani!

Hátbeállítás módosítása menetközben

Egy jól beállított zsák esetén is igényli a cipelõje, hogy ne mindig ugyanott terhelje a zsákja.

A súlypont függõleges elmozdítása

A vállpántok hosszát állító hevederek lazításával vagy meghúzásával idõnként lesüllyesztheted vagy megemelheted a hátizsákot a hátadon. Eközben a súlypont hátadtól való távolsága is megváltozik, amit a vállpántok tetején lévõ hevederek ellentétes állításával (süllyesztésnél meghúzással, emelésnél kilazítással) korrigálhatsz, ha akarsz. A két rajz szemlélteti, hogyan dolgozik egymás ellen a vállpánt alján és tetején lévõ heveder, amit a hátmagasság beállítása és a súlypont függõleges elmozdítása során is kihasználtunk.

A súlypont közelítése a háthoz vagy távolítása a háttól

A zsákot a hátadra húzó hevederek (lásd elõzõ oldal alsó két ábráját) kilazításával „levegõhöz juthatsz", ha nagyon magadra húztad a zsákot, s megszorításukkal pedig újra fixálhatod a zsákot, ha már meguntad, hogy elõre kell görnyedned, mert messze van a zsák és ráadásul még „lötyög" is a hátadon. (Természetesen a két pár heveder külön-külön is állítható. Azzal is játszhatsz, hogy alul szorítod meg és felül engeded ki, vagy fordítva.)

Tippek

A beállított lapockapárnát már nem szokás elmozdítani. A súlypont távolságát érdemes a terepviszonyokhoz igazítani. Ha felfelé mész, kevésbé tol a zsák, ha elõre tudsz hajolni, azaz ha a súlypont kissé hátrébb van, ilyenkor lazíts a vállpánt tetején lévõ hevederen. Fordított a helyzet lefelé ereszkedve, akkor inkább meghúzni érdemes õket.


Az ALTO által garantált minõség!