HÁLÓZSÁK-HASZNÁLAT

A konforttartomány értelmezése

A legjobb zsák is csak passzívan szigetel. A hõt a benne levõ embernek kell termelnie. Ezért ha betegek, kimerültek vagyunk, akkor fázhatunk ugyanabban a zsákban, amelyikben elõzõleg, hasonló körülmények között melegünk volt. Mindenkinek más a hõigénye, hidegtûrõ képessége.

Ellentmondásos a levegõ szerepe: Ha sok a levegõ a hálózsák és a benne alvó között, akkor konvekciós légáramlások indulhatnak be, amelyek hûtik a bõrfelületet, kellemetlen érzést okoznak. Ha kevés a levegõ a töltetben, mert megfeszül a borítõ és kiszorítja a töltõszálak közül a legevõt, akkor romlik a hõszigetelõ képesség.

A komforttartomány zárt helyen és derékaljjal együtt érvényes. A hálózsák szellõzik, így a szél is átfúj rajta. Az alvó ember teste által összenyomott töltet nem szigetel eléggé alulról. Mindezek miatt a megadott hõmérsékleti értékek csak tájékoztató jellegûek.

Tippek és tanácsok 5°-nál hûvösebb idõre

Lazán csavarodj bele a hálózsákodba, így nem lesz felesleges levegõ belül, de lesz elegendõ a töltõszálak között!

A hálózsák lábrászét nem igen lehet úgy szabni, hogy egyszerre legyen kényelmesen bõ és annyira szûk, hogy ne maradjon levegõ a legérzékenyebb testrészed, a lábfejed mellett. Emiatt a levetett ruhát, de legalább egy pulóvert érdemes a zsákon belül, a lábad mellett tartani. Ennek két elõnye is van: Reggel nem fagyos ruhába kell belebújnod. A ruha is segít a felesleges levegõ kiszorításában, még pedig a legkritikusabb helyen, a lábfejednél.

Szeles helyen akár meg is lehet fagyni, ezért védekezz a szél ellen, ha nincs sátrad! Kényszer bivakzsákként használhatod például az ALTO poncsót.

Egy gyenge hálózsákot is fel lehet javítani akár jóval fagypont alatti használatra is, rá kell húzni egy megfelelõ külsõ hálózsákot. Erre a célra fejlesztettük ki a Kombi K hálózsákot (ahol a K annyit tesz, hogy külsõ), amely 15-20°C-kal megnöveli a belsõ hálózsák szigetelõképességét. Nagyon praktikus, hogy két hálószák kiad egy harmadikat.

Sokan szeretik az összecipzározható hálózsákokat, mert így összebújhatnak a kedvesükkel. Sajnos hûvös idõben ez a megoldás már nem szerencsés, mert egyrészt a két összecipzározott hálózsák együtt inkább két és fél személyes, azaz rengeteg benne a felesleges levegõ, másrészt sem a kapucni, sem a gallér nem használható rendeltetésszerûen, azaz felülrõl tódul be a hideg levegõ.

Szimmetrikus és asszimmetrikus töltésû zsákok

Kisebb, könyebb és olcsóbb egy hálózsák "azonos" hõszigetelõképesség mellett, ha alul, (ahol a derékalj úgyis szigetel) kevesebb töltetet tartalmaz, feltéve, hogy a gazdája alvás közben nem fordul hasra az egész hálózsákkal együtt. Ha viszont egy ilyen asszimmetrikus töltésû hálózsáknak az alja kerül felülre, (például hason fekszel benne) akár 10°C-kal is gyengébb lehet a szigetelõképessége. Az ALTO Thinsulate hálózsákok nevében lévõ szám megadja, hogy hány réteg töltet van benn. A szabály egyszerû, a páratlan számúak az asszimmetrikus töltésûek.


Gondos munka, ALTO garancia!