A
BABITS MIHÁLY GIMNÁZIUM DIÁKSPORT EGYESÜLETE
és a
PIZOLIT BARLANGKUTATÓ SPORTEGYESÜLET
bemutatja

    
tájékozódási túraversenyét,
SZABÓ ANTAL produkcióját.

K Ö Z R E M Û K Ö D I K
* péer menedzser * JUHÁSZ BORI *
* kommunikációs ekszekjutív producer * senior GYARMATI LÁSZLÓ *
* játékmester * SERES ANIKÓ * VARSÁNYI ZOLTÁN *
* táborvezetõ * METS ZSUZSANNA KATALIN *
* versenyorvos * dr. RÓZSA EMESE *
* dizájn * WINKELMAYER ZOLTÁN *
* díjtenger * BAJKAI TAMÁS *
* nyereményesõ * BOKA GYÖRGY *
* a rendezõ munkatársa * MARTON SÁNDOR *
* rendezõ * SZABÓ ANTAL *(0. változat: 2000. február 24.)
(1. változat: 2000. március 3.)
(2. változat: 2000. március 31.)
(3. változat: 2000. április 18.)
(4. változat: 2000. április 26.)
- a csillagok száma mutatja, hogy a megjelölt rész mikor került a kiírásba -
Mottó: "És a célban – vidám arccal – Téged vár majd Szabó Antal." Bajkai Tamás


A verseny idõpontja: 2000. április 28 - május 1. (2 versenynap 3 éjszakával)


A verseny jellege: kétnapos (két napos?) nappali kerékpáros és gyalogos tájékozódási túraverseny kötött pályavezetéssel


Találkozó:
Találkozunk 2000. április 28-án pénteken 17 órakor Budapest-Déli pályaudvar pénztárcsarnoka elõtt az utastájékoztató tábla alatt. A csapatok a közös gyülekezõ után részben vonattal, részben pedig a pályaudvar melletti parkolóból a Busz-Túra Kft. autóbuszával utaznak. Minden kerékpár vonaton utazik, melyeket az elõre megbeszéltek szerint, csomagolva, névvel ellátva, mozgó, lötyögõ kütyük nélkül kell leadni. Az utazás csoportbosztása a pályaudvaron lesz kifüggesztve. Az autóbusszal utazó csoport vezetõje: Marton Sándor tanár úr. A vonattal utazó csoport vezetõje: Lunczer Ildikó tanárnõ és Nagy Zoltán tanár úr. A kerékpárok átvételét és bepakolását Németh Ferenc tanár úr és Fodor Illés végzi. "A vonat nem vár." (és a busz sem) Légy pontos!


Program:
április 28.
péntek
A KÉSZÜLÕDÉS NAPJA: gyülekezõ 17 óra körül valamely budapesti pályaudvaron; a kerékpárok vonaton, a résztvevõk részben vonattal részben pedig kölönjárati autóbusszal utaznak; a kerékpárokat a pályaudvaron névvel ellátva, a váz esetleges sérüléseit megakadályozó csomagolással, a lötyögõ alkatrészek (világítás, sebesség merõ, ...) eltávolítását követõen kell leadni; a kerékpárt ért esetleges sérülésekért a rendezõk nem vállalnak felelõsséget; az utazást követõen mindenki saját kerékpárjaján közlekedik a 8 km távolságban lévõ szálláshelyre autós felvezetéssel; a csomagokat az autóbusz szállítja; az elsõ éjszaka melegvizes fürdésre nem lesz lehetõség; a megérkezést követõen a korai rajt miatt azonnali takarodó lesz; alvás saját felszereléssel (hálózsáák, matrac) iskolai tanteremben;


április 29.
szombat
A KERÉKPÁROS VERSENY NAPJA: korahajnali ébresztõ; rajtolás 6.30-tól 6 percenként; táv kb. 80 km; leküzdendõ 25,2 km közút, 30,5 km dózerút és terep, 24,5 km erdõgazdasági mûút, 730 m szintemelkedés valamint egy katonai gyakorlópálya; este közös kétfogásos meleg vacsora, fürdés; végül korai elalvás valamelyik általános iskolában; szintmenet


április 30.
vasárnap
A GYALOGOS VERSENY NAPJA: korahajnali ébresztõ; utazás autóbusszal a rajtba; rajtolás 6.30-tól 6 percenként; valahonnan; táv 24-29 km, szintemelkedés 580-890 m; este közös kétfogásos meleg vacsora és egyéni forró zuhany; szundi ismét valamelyik általános iskolában; szintmenet


május 1.
hétfõ
AZ EREDMÉNYHIRDETÉS NAPJA: ébresztõ 7 órakor; közös reggeli; az ünnepélyes eredményhirdetés tervezett idõpontja 9 óra; utazás haza vonattal (ebédrõl mindenki magának gondoskidik); érkezés Budapestre 18 óra körül; édes otthon 19 órakor;


május 2.
kedd
Szabó Antal dolgozik, és elvárja, hogy Ti is ezt tegyétek!!! Tanítás...


május 3.
szerda
Még most sem vagy a régi? De új se! "Csak az jöjjön, aki bírja!"


Nevezéshez szükséges: csapatnév: valamely híres magyar világjáró, kutató, utazó, biológus, fölfedezõ neve;
csapatnévsor: (4 fõ), diákigazolványok száma;
nevezési díj: 2000 Ft/csapat;
tereptipp: Melyik hegységben lesz a gyalogos nap?
Felhívjuk az 5 fõvel induló csapatok figyelmét, hogy díjazásban csak 4 fõ részesül.


Nevezési határidõk: A nevezési idõszak lejárt. További nevezéseket már nem fogadunk el.


Részvételi költség: BMG, BMG öregdiák, BMG szülõ, BMG DSE valamint PIZOLIT tagok számára: összesen 5000 Ft/fõ;
mindenki másnak: (itt a hátrány) összesen 6000 Ft/fõ;
Ezek a részvételi költségek a nevezési díjjal együtt értendõk!


Mit kapsz ezért? Nem alszol sokat. De legalább keveset! Lesz élmény bõven. Összesen hármat ehetsz. Utazol oda és vissza, fürödhetsz meleg vízben. Védett helyen vagy, emlékpólót kapsz. Szállítják és õrzik a bringádat is. És igyekeznek vigyázni Rád! Szóval, fontos leszel! Na és kedden? Ne mondj csütörtököt!!!


Indulási föltételek: szabályos, idõben leadott nevezés;
18 éven aluliaknak kitöltött és aláírt, idõben leadott szülõi engedély;
fölnõtteknek aláírt nyilatkozat, melyben alávetik magukat a verseny föltételeinek, a rendezõk kéréseinek, esetleges utasításainak, stb.
befizetett részvételi költség;
a kötelezõ felszerelések és a sportszerû, természetszeretõ, -védõ magatartás;
kiváló fizikai és szellemi állapot;
akik még nem indultak kerékpáros túlélõn, illetve nem bizonyítottak, azoknak edzõtúrán való részvétel;


Edzõtúrák: március 11. szombat: sérülés miatt elmarad;
április 1. szombat: 80 km bringa;
április 2. vasárnap: 20 km gyalog;
Ezekre a túrákra mindenkit szeretettel vár Szabó Antal. Gyere!


Szülõi engedélyek: A versenyen a Babits Mihály Gimnázium valamennyi diákja számára, továbbá minden 18. életévét be nem töltött versenyzõ számára a részvétel feltétele a hiánytalanul kitöltött szülõi engedély leadása. A leadási határidõ a Túlélõ Konferencia napja. A szülõi engedély kizárólag az erre rendszeresített nyomtatványon adható be, mely beszerezhetõ a Babits Mihály Gimnázium portáján, továbbá igényelhetõ e-mailben:


Rajtsorrend: A rajtsorrendet Szabó Antal állítja össze az alábbi szempontok szerint: Az elsõ tíz pozícióból azok a csapatok indulnak, melyek majdnem annyira tapasztalatlanok, mint ahogy az ficcségi indexük csekély értékébõl adódik. Az õket követõ húsz helyre a csapatokat nyilvánosan sorsoljuk a Túlélõ Konferencián. (lásd késõbb)


KERÉKPÁROS nap: Az elõre megadott szempontok szerinti irányított sorsolás eredményeképpen a következõ rajtsorrendet állapítottuk meg: (kisebb változások még elõfordulhatnak)
6.30: Reguly Antal 7.30: Zsilinszky Endre 8.30: Kõrösi Csoma Sándor
6.36: Kitaibel Pál 7.36: Vámbéry Ármin 8.36: Teleki Sámuel
6.42: Fleischmann Rudolf 7.42: Téry Ödön 8.42: Fa Nándor
6.48: Szilárd Leó 7.48: Semmelweis Ignác 8.48: Öveges József
6.54: Xantus János 7.54: Zipernovszky Károly 8.54: Tessedik Sámuel
7.00: Herman Ottó 8.00: gr. Almásy László 9.00:
7.06: Jedlik Ányos 8.06: Bolyai Farkas 9.06:
7.12: Sass Flóra 8.12: Lovassy Sándor 9.12:
7.18: Lóczy Lajos 8.18: Kármán Tódor
7.24: Jelky András 8.24: Kopár István


GYALOGOS nap: A csapatok az elõzõ versenynap 2-3. átmenetében produkált idõeredményeik fordított sorrendjében választhatnak rajtpozíciót.


Kötelezõ felszerelés:
Figyelem! A kötelezõ felszerelések életkortól, nemtõl, erõnléttõl, iskolától valamint a rendezõkhöz fûzõdõ kapcsolattól is függetlenül mindenkire egyformán vonatkoznak. Ez alól felmentést senkinek, semmilyen okból NEM adunk.


KERÉKPÁROS napon
csapatonként:
tájoló (igényelhetõ), minimum 2 térképtartó fólia tasak, 1 hálózsák vagy takaró, 1 polifoam matrac, 1 tekercs steril géz, minimum 10 egység telefonkártya és 200 Ft aprópénz vagy mobiltelefon, írószer, papír, 1 pumpa, szerszámok, gumiragasztó készlet, kálcium pezsgõtabeltta;
KERÉKPÁROS napon
versenyzõnként:
1 pár váltás zokni, 1 váltás alsónemû, 2 váltás póló, 1 váltás meleg pulóver, 1 esõkabát, sapka, 1 napi élelem, 10 dl kulacs, 1 fásli, 1 üzembiztos kerékpár, sisak (igényelhetõ), kerékpárra vagy fejre rögzíthetõ elemlámpa;
Ajánlott még:
állandóan szedett gyógyszerek, tartalék belsõ, kesztyû, napszemüveg;


GYALOGOS napon
csapatonként:
tájoló (igényelhetõ), minimum 2 térképtartó fólia tasak, 1 hálózsák vagy takaró, 1 polifoam matrac, 1 tekercs steril géz, minimum 10 egység telefonkártya és 200 Ft aprópénz vagy mobiltelefon, írószer, papír, kálcium pezsgõtabeltta;
GYALOGOS napon
versenyzõnként:
2 pár váltás zokni, 1 váltás alsónemû, 2 váltás póló 1 váltás meleg pulóver, 1 esõkabát, sapka, 1 napi élelem, 10 dl kulacs, 1 fásli, 1 elemlámpa;
Ajánlott még:
állandóan szedett gyógyszerek, napszemüveg;


A célba:
hálózsák, polifoam matrac, váltóruha, tisztálkodó fölszerelés, váltócipõ, papucs, tányér és evõeszközök;


Tiltott tárgyak:
GPS, sétáló magnó, cd, alkohol, egyéb térkép;


Kérünk mindenkit a kötelezõ felszerelések gondos és hiánytalan összeállítására a büntetõpontok és az esetleges kizárások elkerülése érdekében. A vastagon szedett felszerelések nélkül egyetlen csapat sem indulhat útnak. A versenyre és a célban szükséges felszereléseket elkülönítve csomagoljátok!


Általános szabályok: A csapatlétszám általában 4 fõ. Különleges engedéllyel indul néhány 5 fõs csapat is. Sérülés vagy megbetegedés esetén a csapat eredménye addig érvényes, ameddig legalább 3 fõ (5 fõs csapatok esetén 4 fõ) eljut.

A csapattagok a terepen NEM válhatnak szét, sérültet magára hagyni TILOS. Sérültet kizárólag pontõrnél vagy rendezõautónál lehet leadni. 3 fõnél kisebb létszámú csapat a terepen önállóan nem mozoghat.

A verseny folyamán TILOS bármiféle közlekedési eszközt igénybe venni. (stoppolás, volán busz, ...)

A verseny ideje alatt szigorúan TILOS szeszesitalt fogyasztani. Diákok számára pihenõidõben is TILOS a dohányzás illetve alkohol fogyasztása. Kérjük a felnõtt résztvevõket, hogy a célterületen belül és a szállásépületekben mellõzzék a dohányzást és ne fogyasszanak alkoholt. Köszönjük.Kizárás: A versenybõl kizárható az a csapat, amelynek tagjai szétválnak, a versenyszabályokat megsértik, sportszerûtlen magatartást tanusítanak, továbbá kizárást von maga után tiltott tárgyak felbukkanása és tündöklése illetve Szabó Antal erre irányuló döntése.


A verseny értékelése: Az egyes versenynapok értékelésekor elsõdleges szempont az érvényesen fogott pontok száma. Azonos mennyiségû pontfogás esetén az idõeredmény dönt, amelyet a menetidõbõl és a feladatokkal szerzett és vesztett percekbõl számítunk egyszerû algebrai mûveletek alkalmazásával. (lásd Szabó Antal: A lõtér és az elemi matematika összefüggései - Akadémiai kiadó, 1960)
Az öszesített végeredményt az egyes versenynapokon elért helyezések alapján – az alábbi táblázat szerint – megszerzett pontszámok összegzésével számítjuk ki:
1. helyezés:500 pont11. helyezés:190 pont21. helyezés:95 pont
2. helyezés:450 pont12. helyezés:180 pont22. helyezés:90 pont
3. helyezés:400 pont13. helyezés:170 pont23. helyezés:85 pont
4. helyezés:350 pont14. helyezés:160 pont24. helyezés:80 pont
5. helyezés:325 pont15. helyezés:150 pont25. helyezés:75 pont
6. helyezés:300 pont16. helyezés:140 pont26. helyezés:70 pont
7. helyezés:275 pont17. helyezés:130 pont27. helyezés:65 pont
8. helyezés:250 pont18. helyezés:120 pont28. helyezés:60 pont
9. helyezés:230 pont19. helyezés:110 pont29. helyezés:55 pont
10. helyezés:210 pont20. helyezés:100 pont30. helyezés:55 pont
kizárás esetén:0 pont

Azt a csapatot, amelyet a versenybíróság bármely napon kizárt – függetlenül a másik napon elért esetlegesen jó eredményétõl – a mindkét napot szabályosan befejezõ csapatok mögé soroljuk.


Túlélõ Konferencia: Erre az eseményre a 2000. év április havának 13. napján, csütörtökön kerül sor a híres-neves Babits Gimnázium 49-es számú termében 14 óra után 30 perccel.


Csapatnevek: A nevezett csapatok névadóit célszerû ismerni lexikális tömörséggel.
Pl.: Teller Ede: a hidrogénbomba atyja.


Megjegyzés: A MÛSORVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJUK.

A mielöbbi találkozás reményében üdvözöl mindenkit: Szabó Antal