Döglött denevérek barlangja
(Alacsony Tátra, Szlovákia)

A kõzettömbökben rejtõzõ barlangok és szakadékok csaknem az utolsó részei a szárazföldnek, ahova még nem tette be lábát az ember. Úgy tûnt, hogy ez a kicsi, évezredek óta változatlan terület tökéletesen fel van tárva és itt semmi újat nem lehet felfedezni. Mégsem ez az igazság.

1981-ben breznói barlangkutatók egy új földalatti világot, nagy kiterjedésû magashegyi barlangrendszert fedeztek fel. Ez Szlovákia harmadik legmélyebb (-310 m) és harmadik leghosszabb (15 km) barlangja. A Döglött Denevérek Barlangja (Jaskyna Mrtvych Netopierov) Szlovákia közepén helyezkedik el, az Alacsony-Tátra (Nízke Tatry) fõgerincének középsõ részén, Gyömbér (Dumbier) magashegyi karsztjában. A Kozie chrbty viszonylag keskeny, mély, redõs mészkõ tömege 2 km hosszú és mindössze 300 m széles.  Belsejében két párhuzamos fõág és 14 szinten folyosók sokasága ismert. A karsztos kõzet üregeinek aránya becslések szerint 10% feletti. A legnagyobb földalatti tér – a Besztercei ház (Bystricky Dom) – a hetedik szinten, -180 m mélységben helyezkedik el, térfogata meghaladja az 52500 köbmétert.

A vulkánikus kõzet karsztos rétegekbe való belegyûrõdése a barlang egyedülálló ritkaságai közé tartozik, ami megfigyelhetõ a barlangi folyosókban több helyen barnás-vöröses vagy zöldes színek formájában. A vulkánikus kõzet tartalmaz rózsaszínes árnyalatú achát lencséket is.

További különlegesség, hogy a felfedezõk kicsi denevércsontokat találtak szinte mindenhol. Innen kapta a barlang a nevét. A csontok becsült kora 6000 év feletti. A barlang bejárati részeibõl nyest, medve és kecske csontváz maradványok is elõkerültek.

A barlang átlagos hõmérséklete +3,5 °C, azonban néhány hidegebb részen az évi átlag csak +1 °C. A légmozgás a barlang nyitottságának köszönhetõen eléri az 5 m/s sebességet. A földalatti folyosókat kialakító földalatti folyó átlagos vízhozama az utolsó geológiai idõszakban hozzávetõleg 2 m³/s lehetett.

A barlang dél felõl autóval Bystraból vagy autóbusszal Breznoból közelíthetõ meg, mindkét esetben Podbrezova érintésével Trangoška vagy Sredicko üdülõfaluig kell közlekedni. Trangoškatól körülbelül egy órát kell gyalogolni a Gyömbér (Dumbier) alatti menedékházig. SredickoKosodrevina vagy Chopok (2024 m tfsz.) állomásra, ahonnan turistaút vezet a Stefanik (chata generála M. R. Stefanik) menedékházhoz. A Chopok-ra észak felõl is fel lehet jutni gyalog, vagy kötélfelvonó segítségével.


Utolsó módosítás: 2000.11.20.