Mont Blanc (Franciaország) © Szabó Zoltán

Szombat reggel 7 órakor indultunk Budapestrõl, s mintegy 20 órás autókázás után Ausztián és Svájcon keresztül éjjel 3-kor érkeztünk Chamonix-ba, ahol az erdõ szélén elvackoltuk magunkat.

Vasárnap úgy 9-10 óra körül ébredtünk, majd 14 órakor indultunk neki a hegynek a Mont Blanc alagútnál lévõ parkolóból. (1274 m) 19 órára értünk fel T.Orien (2414 m) kiégett felvonó házához. Kiváló bivakhely volt.

Hétfõn fél 5-ös kelés után 6-kor indultunk. A kelõ Nap már a Bossons gleccseren ért, ahol nem gyõztük kerülgetni a hasadékokat. A társaság itt kettévált. Négyen 16.30-ra, míg a többiek 19 órára érték el a következõ táborhelyet, mely a Mulets ház volt. (3051 m) Ennek teraszán ingyen lehet bivakolni. Itt kaptuk a rossz hírt, miszerint másnap délután elromlik az idõ.

Kedden reggel hosszas tanácskozás után elindultunk lefelé, 18 óra után érkeztünk le a parkolóba.

Hosszú és mély alvás után másnap megnéztük Camonix-t, ahol a meteorológiai állomáson kérdésünkre elmondták, hogy az idõ jobbra fordul. Gyors tanácskozás után öten ismét nekivágtunk. A többiek anyagi, erkölcsi és egyéb megfontolásból maradtak. Mivel az idõ rövid volt, libegõvel indultunk útnak Ies Houches falucskából. Ezt követõen fogaskerekûvel mentünk a végállomásig, Les Rognes-ig. (2375 m) 16  órakor gyalog folytattuk utunkat a Rousse menedékházig (3167 m), melyet negyed 7-kor el is értünk. Út közben lélegzetelállító panorámában gyönyörködhettünk, ugyanis az út a Rognes gerincén vezetett végig.

Csütörtökön fél 6-kor keltünk és 7-kor indultunk tovább. Átkeltünk a Grand Couloir-on – ami az út legveszélyesebb szakasza – majd felkapaszkodtunk a Gouter házhoz. Mindvégig sûrû ködben mentünk, nagyon nyomasztó volt. A nagy magasság is éreztette hatását, többünknek fájt a feje. Végül elértük a menedékházat, a hóhatárt. Mindent. Fent voltunk 3817 méteren. A szikrázó napsütésben körülöttünk magas, havas csúcsok, alattunk sûsû felhõtenger és abból kiemelkedõ csúcsok, gerincek, oldalgerincek. Nem lehetett betelni a látvánnyal. Három órás pihenés után indultunk tovább az Aiguille du Gouter-re, (3863 m) majd egy széles hó és jégtömbökkel teleszórt hegyoldalon vezetett tovább az út a Dome du Gouter-ra. (4304 m) Itt már nagyon lassan, gyakori megállásokkal haladtunk. A felhõk õrült táncot jártak körülöttünk. Szinte percenként más arcát mutatta a hegy. Délután 6 óra körül értük el az utolsó menedékházat, ahol pihenni és éjszakázni szándékoztunk. (4362 m, Vallot ház) Itt keserves látvány fogadott. A ház tele volt szeméttel. Féllábszárig gázoltunk különbözõ hulladékokban. Komolyan foglalkoztam a gondolattal, hogy inkább kint éjszakázom. Úgyahogy sikerült a szemetet az egyik oldalra összekotorni, így mi is elfértünk. Mielõtt lefeküdtünk csináltunk pár képet a naplementérõl, melynél ritán látni szebbet. Ebben a magasságban minden más. Az éjszaka lassan múlt, nem sokat aludtunk.

A hajnali csúcsmászóknak "hála" már fél 5-kor elõbújtunk hálózsákjainkból, de fél 7 volt, mire útnak eredtünk. A hajnali Nap elsõ sugara már az északnyugati gerincen talált. Erõs, hideg szél fújt és fátyolfelhõ borította az eget. Ennek ellenére a kiváló minõségû firnen jól haladtunk. Háromnegyed 9-kor négyen (Balázs Gábor, Gugi Krisztián, Somogyi László, Szabó Zoltán) fenn álltunk a Mont Blanc 4808 méter magas csúcsán. Most tudtam meg milyen a csúcsérzés. Sajnos 5-6 percnyi gyönyörködés után az erõs szél meghozta a felhõket, s a hegy teteje sûrû ködbe burkolózott. Így mi is elindultunk lefelé. 10 órakor visszaértünk a Vallot házhoz, majd rövid pihenés és pakolás után immár ismét öten – Bajer Gabriella itt várt meg minket – elindultunk, magunk mögött hagyva életünk egyik legemlékezetesebb kalandját. A jó firnen viszonylag hamar fél 2 körül elértük a Gouter házat. Rövid pihenõ után leereszkedtünk a Grand Couloir-on át a Rognes Baraque-ig, (2767 m) ahol az éjszakát töltöttük.

Másnap 9-kor indultunk és délután fél 2-kor a parkolóban voltunk, ahol már vártak ránk a csapat azon tagjai, akik máshol túráztak. Volt öröm. 4 órakor indultunk haza és vasárnap délben Budapesten voltunk.


Résztvevõk:

Bajer Gabriella
Balázs Gábor
Geschitz Zoltán
Gugi Krisztián
Hévárt Antal
Kiss Tamás
Somogyi László
Sorecz Éva
Szabó Zoltán
Verespusztai Gábor
dr. Verespusztai László

Utolsó módosítás: 1999.10.31.